La migranya continua sent una de les grans incerteses científiques. Se sap que la precedeixen una sèrie de símptomes premonitoris, com l’aura o alteració de la vista en alguns casos, que provoca nàusees i un dolor unilateral, amb intensa cefalea, i que la solen acompanyar alteracions sensorials com la fotofòbia o la fonofòbia. Tanmateix, el seu tractament segueix sent un gran repte clínic, degut sobretot a la gran varietat de factors que poden desencadenar-la, des de l’herència familiar fins a l’estrès, passant per l’alimentació o les condicions meteorològiques.

La Fundació Dr. Antoni Esteve va reunir l’11 i 12 de juny de 2009 passats a S’Agaró (Girona) a alguns dels investigadores més destacats a nivell internacional en el camp de la migranya amb l’objectiu de posar damunt la taula el coneixement actual i els nous estudis sobre futures accions terapèutiques. Frank Porreca, del departament de Farmacologia de la Universitat d’Arizona, i David Dodick, del departament de Neurologia de la Clínica Mayo, van ser els encarregats de moderar aquest segon Esteve Foundation Discussion Group.

Van obrir la jornada Michael Moskowitz, professor de Neurologia de la Facultat de Medicina de Harvard, Peter Goadsby, del departament de Neurologia de la Universitat de Califòrnia, i Michel Ferrari, col•lega d’ambdós a la Universitat de Leiden, descrivint tots els factors que estan implicats en la migranya. A continuació, Ferrari va plantejar com influeix la genètica en aquest tipus de cefalees i Piero Geppetti, del departament de Farmacologia Preclínica i Clínica de la Universitat de Florència, va parlar seguidament dels antagonistes dels receptors del CGRP en el tractament contra la migranya.

Al dia següent, va ser el torn de Frank Porreca, encarregat d’analitzar el paper dels triptans com un altre dels fàrmacs habituals contra la migranya, i de Chris Diener, del departament de Neurologia de la Universitat d’Essen, que va actualitzar els últims estudis d’imatge funcional sobre aquesta matèria. Per últim, Goadsby va intervenir de nou per plantejar els últims tractaments farmacològics en la lluita contra la migranya. Migraine headache: Current knowledge and future therapies també va comptar amb la presència de Julio Pascual-Gómez, del servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Marqués de Valdecilla.