FDAE informa cat
• A Espanya, només el 0,6% dels ingressos de la recerca provenen de la filantropia
• Centres de recerca europeus com el Cancer Research UK, l’Institut Curie o el Karolinska Institutet expliquen la seva experiència
• Es presentarà el pròxim dilluns 8 de maig a les 19 hores al Palau Macaya de Barcelona

Barcelona, 3 de maig de 2017

A Espanya, només el 0,6% dels ingressos de la recerca provenen de la filantropia, amb un total de 85 milions d’euros el 2015. Mentrestant, a països com França o Itàlia, representa el 2 i el 3% del total, amb 600 i 930 milions respectivament. Xifres que al Regne Unit ascendeixen al 5%, amb un total de 1.560 milions d’euros.

Tanmateix, la filantropia té cada cop més pes específic en l’àmbit de la recerca espanyola, com succeeix ja en altres països del voltant, on és el primer destí de les donacions i manté un fort creixement. La situació canvia ràpidament i cada cop existeixen més exemples d’estratègies per captar fons per a la recerca.

La Fundació Dr. Antoni Esteve i la Fundació Bancària “la Caixa” presenten el pròxim dilluns 8 de maig de 2017 a Barcelona el llibre Filantropia en la recerca i innovació en biociències, una publicació en anglès que recull algunes estratègies i experiències de comunicació i filantropia de diferents centres de recerca biomèdica europeus, com el Cancer Research UK, l’Institut Curie o el Karolinska Institutet.

Coordinen el llibre els experts en filantropia i mecenatge Ricard Valls, director de la consultoria de màrqueting social Zohar, i Joan Bigorra, director d’innovació del Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Ambdós presentaran la publicació el pròxim dilluns a les 19 hores al Palau Macaya de Barcelona (Passeig Sant Joan, 108) juntament amb Jordi Portabella, director de l’Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària “la Caixa”, i Fèlix Bosch, director de la Fundació Dr. Antoni Esteve. Després del torn de preguntes i el debat amb els convidats, se servirà un aperitiu.

La publicació compta amb la participació, juntament amb un total de catorze autors, d’Anthony Newman, director de màrqueting del Cancer Research UK, la organització benèfica independent més gran del món per a la recerca del càncer i que depèn exclusivament de la recaptació de fons. Entre el 2002 i el 2014, aquesta institució va aconseguir recaptar més de 430 milions d’euros. “La diversificació, les propostes a llarg termini i la incorporació de la cultura de la donació a nivell intern són algunes de les claus per millorar els resultats”, explica Newman en el seu capítol.

Hélène Bongrain, directora de desenvolupament de recursos del Institut Curie, proposa en el llibre diferents estratègies de comunicació i recaptació de fons per a hospitals públics a partir de l’experiència del Institut Curie. Per la seva banda, Philip von Segebaden, director de l’oficina de desenvolupament del Royal Institute of Technology, explica la campanya de recaptació de fons que va dur a terme el Karolinska Institutet entre el 2005 i el 2010.

La Fundació Josep Carreras, el Vall d’Hebron Research Institute o l’Hospital Sant Joan de Déu són alguns dels centres catalans que analitzen les seves diferents estratègies de recaptació de fons en el llibre Philanthropy in research and innovation in biosciences. La publicació es podrà sol·licitar i descarregar de forma gratuïta des de la pàgina web de la Fundació Dr. Antoni Esteve: www.esteve.org.

Per assistir a l’acte de presentació del llibre, es prega confirmació prèvia mitjançant el correu electrònic pmorales@esteve.org.